Με τον όρο Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ) εννοούμε την Ελκώδη Κολίτιδα (Ε.Κ.) και την νόσο του Crohn. Τα νοσήματα αυτά προκαλούν μία χρόνια φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα.

Η Ε.Κ. είναι φλεγμονή που προσβάλει το παχύ έντερο και δημιουργεί έλκη ενώ η ν. Crohn μπορεί να εντοπισθεί σε οποιοδήποτε σημείο του πεπτικού. Η ονομασία οφείλεται στον Αμερικανό γαστρεντερολόγο BurrillB. Crohn που την ανακάλυψε.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν στις χώρες της Δύσης είναι 60-100 ασθενείς ανά 100.000 πληθυσμού για την Ε.Κ., ενώ για την ν. Crohn 50 ανά 100.000 πληθυσμού.

Τα αίτια που προκαλούν τα παραπάνω νοσήματα παραμένουν άγνωστα. Παρά το γεγονός ότι δεν χαρακτηρίζονται ως κληρονομικά, άτομα που έχουν πρώτου βαθμού συγγένεια με πάσχοντες έχουν 3πλάσια έως 20πλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν νόσο συγκριτικά με συγγενείς ατόμων χωρίς ΙΦΝΕ.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της Ε.Κ. είναι: Αιμορραγικές κενώσεις, διάρροια, άτυπα κοιλιακά άλγη, τεινεσμός, αδυναμία, ανορεξία, απώλεια βάρους.

Στην ν. Crohn συνήθως οι ασθενείς παραπονιούνται για διαρροϊκές κενώσεις, ανορεξία, αδυναμία, κοιλιακό πόνο, συρίγγια στην περιοχή του πρωκτού και απώλεια βάρους. Και τα δύο νοσήματα μπορούν να εμφανίσουν συμπτώματα εκτός του πεπτικού συστήματος όπως: Δερματοπάθειες, αρθρίτιδες, έλκη στο στόμα, ιριδοκυκλίτιδα, παθήσεις στα χοληφόρα.

Όποια από τα παραπάνω συμπτώματα επιμένουν θα πρέπει να εκτιμώνται από ειδικό γαστρεντερολόγο.

Η διάγνωση απαιτεί αιματολογικό έλεγχο, ενδοσκόπηση του παχέος εντέρου έως τον τελικό ειλεό, του στομάχου, ενώ η τεχνική ενδοσκόπησης με ασύρματη κάψουλα θα αναδείξει προσβολή του λεπτού εντέρου.

Όσον αφορά την θεραπευτική αντιμετώπιση ο στόχος είναι η επίτευξη ύφεσης για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

-         Αντιφλεγμονώδη (παράγωγα του 5-αμινοσαλυκικού οξέος)

-         Σουλφασαλαξίνη και ανάλογα σουλφασαλαζίνης (μεσαλαζίνη).

-         Κορτικοειδή

-         Αντιβιοτικά

-         Ανοσοκατασταλτικά – ανοσοτροποποιητικά (Αζαθειοπρίνη, 6-μερκαπτοπουρίνη, κυκλοσπορίνη)

-         Βιολογικά παράγοντες (Infiximab, Adalimunab)

-         Αναλγητικά, αντιδιαρροϊκά

-         Φάρμακα που είναι σε φάση έρευνας.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Όσον αφορά την διατροφή δεν υπάρχουν ειδικές δίαιτες παρά μόνο οδηγίες που θα πρέπει να εξατομικεύονται.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ: όπως ψυχοθεραπεία, βελονισμός, αρωματοθεραπεία κ.λ.π. χρειάζονται ακόμη έρευνα ώστε να τεκμηριωθεί η θετική ή αρνητική επίδραση στα φλεγμονώδη νοσήματα.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ: αυτή εφαρμόζεται σε άτομα που δεν απαντάνε στην φαρμακευτική αγωγή.

Οι ενδείξεις χειρουργικής αντιμετώπισης στην Ε.Κ. είναι: το τοξικό μεγάκολο, σε χρόνια νόσο που δεν ανταποκρίθηκε στη θεραπεία και σε περίπτωση ανάπτυξη καρκίνου.

Συνήθως γίνεται ειλεοπρωκτική αναστόμωση (δηλαδή αφαιρείται το παχύ έντερο και ενώνεται το λεπτό έντερο με τον πρωκτό).

Η ν. Crohn προκαλεί: στενώσεις, συρίγγια, αποστήματα, ραγάδες που αντιμετωπίζονται χειρουργικά σαν επιπλοκές της νόσου και όχι σαν θεραπεία.

Οι ασθενείς που πάσχουν από φλεγμονώδη νοσήματα πρέπει να επιδιώκουν να έχουν μία φυσιολογική ζωή, να καθορίζουν οι ίδιοι τα όρια τους και να συμβουλεύονται έγκαιρα τον θεράποντα ιατρό τους.

Θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με την νόσο, να αντιλαμβάνονται τις εξάρσεις και να είναι αισιόδοξοι, γιατί η παγκόσμια έρευνα προχωρά συνεχώς και νέα φάρμακα προστίθενται στο «οπλοστάσιο» των ιατρών.